onsdag 15. september 2010

Forrige uke hadde vi praksis ved Mwakidila Health Centre, en helsestasjon som ligger omtrent 4 kilometer fra TICC. Vi bruker sykler for å komme oss dit, og har lært en snarvei som unngår mesteparten av landsbyene - i tillegg til at det ikke er like humpete, som hvis vi skulle fulgt veien.
Det har dessverre for oss ikke vært så mange innom til kontroller, og arbeidsdagene har blitt veldig korte. Den første dagen (som jeg har skrevet om før) var det mange mødre med barn, men etter dette har det vært få folk. Det var tenkt at det skulle ta seg opp etter id, men i går var det kun to kvinner inne til svangerskapskontroll. Heldigvis hadde vi tatt med oss boka "Det nye livet", en bok om familieplanlegging, svangerskap, fødsel og barseltid. Sykepleierne ble veldig interesserte, og bladde seg gjennom boka side for side. Naturlig nok var det bildene som fenget mest, og vi fikk anledning til å fortelle litt om hvordan helsevesenet fungerer i Norge - uten å være belærende. Da vi kom til et bilde av helsekort for gravide viste jeg dem at vi undersøker mange av de samme tingene som de gjør her nede, og vi sammenlignet vårt helsekort med deres. De forstod mye av det som stod, og de virket veldig fornøyde med å finne så mange likheter.
De hadde mange reaksjoner på de ulike bildene, og blant annet så lo de heftig da det var avbildet en jordmor som lytter etter hjertefrekvensen med en doppler. "Hahaha, machine?!" utbrøt de, og synes tydelig at det var tullete av oss å bruke teknologiske hjelpemidler til noe så enkelt. Heldigvis var det et bilde av jordmorstetoskop også, og vi forklarte at dette er vanlig også i Norge. Hun ene bladde noen sider videre, og ble helt forskrekket da hun så et annet bilde; "Omg, this baby must be very sick!?". Neida, svarte vi. "But it's all blue?" Jupp, det er sånn våre barn ser ut.. Igjen ble vi møtt med heftig latter!

3 kommentarer:

  1. Haha! Ler! :) Så utrolig spennende! :) Det er jo akkurat slikt som er moro! Å kunne sammenlikne, se likeheter, forskjeller og fortelle hverandre!:) Gøy at de syntes det var interessant! Og forresten, ikke rart de får seg noen lattere av oss nordmenn ;)

    SvarSlett
  2. Hehe så spennende Maria! Har faktisk ikke tenkt på at de synes vi ser syke ut når vi kommer til verden fordi vi er blå:P Men er moro å se hvordan slike systemer å sånn fungerer i andre land=)

    SvarSlett
  3. Ja, det er veldig gøy å sammenligne på den måten! Man blir overrasket over hvor mye som faktisk er likt, selv om Norge - Tanzania absolutt ikke er sammenlignbart på så mange områder.. Kjempespennende :)

    Hehe, det har ikke jeg tenkt på heller Camilla. Det er jo hvis de er hvite at vi blir bekymra ;) Men skjønner jo at de begynner å lure!

    SvarSlett